LÉGLI 333

2021

Irsai Olivér bázisú fiatalos, ropogós, vibráló fehérbor, élénk savakkal, kirobbanó
gyümölcsösséggel. a Birtok „újbora”

LÉGLI BLANC

2021

A mi gondolkodásunk szerint a Birtok legfontosabb bora. Egy Borászatot a „belépő szintet” képviselő/megjelenítő bora minősíti, helyezi el, pozícionálja az adott piacon. Ebből készül a legtöbb a borászatunkban (50 – 60.000 palack/év). Nincs
állandó összetétele, évente változik.

Az alap az Olaszrizling és a Rajnai Rizling, a kisebb arányú alkotórészek a Sauvignon Blanc és a Chardonnay. A cél egy jóivású bor a mindennapokra, melyben azért van izgalom és egyediség is, emlékezete megmarad a fogyasztóban.

És ahogy Édesanyám mondta: ,,itt többet adunk, mint amit kérünk érte”

LÉGLI ROSÉ

2021

A Blanc „párja”, Pinot Noir, Kékfrankos és Merlot házasítása. Tartalmas, jó kortyú Rosét szeretnénk készíteni, nem ritka a 12,5 illetve a 13 % alkoholtartalom sem.

A „magyar konyha” és az általunk nagyon preferált Itáliai konyha remekeinek nagyszerű kísérője.

LÉGLI SAUVIGNON BLANC

2020

Szerintem a Kárpát-medencében kihagyhatatlan. Finom, tiszta gyümölcs, nagyon – nagyon jó savak. Egy olyan illatos fajta, amely számomra a zamatról szól.

LÉGLI CHARDONNAY

2021

A megkerülhetetlen pezsgő alapborként, friss, ropogós tartályos ivóborként, de fahordóban, saját élesztővel Landord – ként maga a kiteljesedés és maga a komplexitás (egy fajta sem tudja ezt nálunk, a Légli-nél elérni).

LÉGLI RAJNAI RIZLING

2020

„… A pincék Királynője, a szőlők……” Pettenkoffer Sándor 1930. Számunkra – a mi tudásunk szerint – a Riesling (Rajnai Rizling) jeleníti meg a mai modern, balatoni bor képét itt Balatonbogláron, mely nemzetközileg is értelmezhető kvalitásban jelenik meg úgy, hogy nagyon is balatoni és nagyon is Légli…

A helyi értékek nagyon szépen kóstólhatóak, mint a finom gyümölcssavak, elegáns a megjelenése. Hogy mennyire fontos számunkra abból is látszik, hogy két „szinten” jelenik meg, ha az évjárat megengedi. 

LÉGLI OLASZRIZLING

2020

Fahordóban erjedt saját élesztővel, 5 hónap után került palackba. Egyedi, virágos illatú fehérbor, elegáns, kortyban szépen integrálódott fahordós jegyekkel, mandulával.

LÉLI GESZTENYÉS RIZLING

2019

A „Gesztenyés” dűlőszelekció – csak kiváló évjáratokban – 13 – 13,5 % alkoholtartalommal bíró bor. Telt, gazdag, önmagában is élmény, több, akár 9 -10 éves potenciállal.

LÉGLI LANDORD

2019

A Landord dűlőről 20 éves tőkékről szüretelt szőlő, nagyon visszafogott terméssel és terheléssel ( 4-5 t/ha). Az iskolázásban váltás történt, nem használtunk fahordót, így a
gazdagabb gyümölcsösség és a finom mineralitás ad harmóniát a borban. Almasavbontás nem
történt, a régitől megszokott finom savak teszik élénken vibrálóvá a bort. Elérhető csak a Birtokon.

LÉGLI PEZSGŐ / LÉGLI BRUT 2019

2015 (folyamatosan degorzsálva)

Mi már a családi asztalnál (még Kislakon) is pezsgővel kezdtünk…

Balatoni pezsgőt szeretnénk a legszebb magyar / Pannon hagyományokra építkezve (Littke). Még nagyon ez elején járunk (10 év tapasztalat), nagyon jól esik a közönség, fogyasztók, „pezsgő fan – ok” visszajelzése. Eltökéltek vagyunk: csak a kiváló
minőség! Brut 2019: a burgundi fajták jegyében született, egy tudatos kísérlet eredménye a Riesling / Furmint évek után.

Hogy melyik lesz a nyerő, most még nem látom, lehet, hogy egy harmadik…?