History

I was born in Szőlőskislak, the same place as my parents. They –especially my father- meant a great influence for me. He was a horticulturist – viticulturist, a great innovator, had a witty humour, and a classical education. Our upbringing with my brother was within this incredibly inspiring milieu, which for us was equal to Balatonboglár at that time.

We were constantly surrounded by the most progressive experts - even on Sundays around the dining table. The years in szőlőskislak were followed by Győr, the Benedictine Gymnasium, and the horticultural college. Meanwhile, my most important heritage from my mother started to shine – it turned out that I have sense and talent for scents and flavours. 

Therefore being surrounded by my family and their passion for grape and wine quasi predestined me to become viticulturist. Although, I required financial fund… and it was raised by cultivating and selling peaches in the middle of the 80’s. For 1989, this activity made it possible to purchase and plant the first parcels in Banyászó.

How it started

1985

The door of wines opened up for me as my father gave me the keys for the family wine-cellar. Simultaneously - after it fulfilled its role, peach business has ceased and gave an exclusive way to wine.

1989

The first plantings of Italian Riesling, Rhine Riesling, Pinot Blanc, Savignon Blanc were initiated alongside with a few Hárslevelú and Zenit. This time I still contradicted the local routine and partly my father’s principles too, as I did not include the world renowned types with high yield-capacity.

1991

My father retired – he accepted and supported my concept for quality for from this time on.

1994

We started to distribute our ’93 Italian Riesling, gaining commercial success. Word-of-mouth was swift about this therefore I got contacted by people also new to wine-distribution. I met with Attila Tálos this way who came to my wine-cellar after a swimming competition across Lake Balaton. This was our start of cooperation with the Bortársaság.

1995

Chardonnay was added to the Vitéz hillside wine types

1999-2002

Our plantations grew to 33 hectares and we started to plant our first red grapes – Pinot Noir and Merlot.

Present

The initial principles of producing unique white wines while also respecting and portraying the ecological and human aspects local values are reinforced by more than three decades of experience in winery, but still uncompromisingly serving the everyday consumption.

Érzékenyek és nyitottak vagyunk az új megismerésére, a folyamatos tanulásra. Valljuk, hogy a nagyon gazdag és sokszínű magyar borvidékek közül ökológiai adottságok terén mindegyik bír csak rá jellemző jól beazonosítható színnel és szépséggel. Ezért is tartjuk feladatunknak a Balaton borrégión belül itt Balatonbogláron és környékén ezt az egyedi „specialitást” megtalálni és bemutatni. Ezen cél érdekében és szellemében műveljük szőlőinket és készítjük borainkat.

Családi birtokként kezdtük, évtizedekig a szüleimmel, később a párom csatlakozott, ma pedig már Anna lányom segít azokon a területeken (marketing, social media) amihez nem értek. Levente fiam még csak 11 éves, de már ő is egyre gyakrabban van mellettem szőlőben, pincében, sőt, egyre jobbakat kérdez.

Present

Biztos mindenkinek a saját hazája a legszebb, de mi nem tudunk betellni Somoggyal:
változatos felszín, védett meleg domboldalak és platók, magas mész- és agyagtartalmú lösztalaj. Komplex, izgalmas savú, jó zamatú és harmonikus borok teremnek errefelé, ha csak mi nem rontunk rajtuk a pincében.

We are sensible and open to familiarize with the novelties and constantly learn. We believe that the rich and diverse Hungarian wine-countries are each distinctive in their ecological aspects. That is why our mission is to present and represent the special treasure of the Balatonboglár region within the Balaton wine-country. This is the credo of all our activities in the process of wine making. 

We started off as a family winery, we worked with my parents for decades, later my wife joined, and now my daughter Anna helps with the fields that I am not familiar with (marketing, social media). My son Levente is just 11 years old, but – more and more frequently – he joins me in the field and in the wine-cellar asking gradually wiser questions.

"We seek life, vitality and harmony in both still wines and sparkling wines. In addition to lush and fruit-rich wines, we also love mature, rich still and sparkling wines."

A jelen

Biztos mindenkinek a saját hazája a legszebb, de mi nem tudunk betellni Somoggyal:
változatos felszín, védett meleg domboldalak és platók, magas mész- és agyagtartalmú lösztalaj. Komplex, izgalmas savú, jó zamatú és harmonikus borok teremnek errefelé, ha csak mi nem rontunk rajtuk a pincében.

Csendes borokkal kezdtük 1989-ben, mára a pezsgő legalább akkora helyet foglal el szívünkben és választékunkban egyaránt. Három évtized borkészítését nehéz lenne röviden összefoglalni, de a legfontosabb alapelvek sosem változtak: gyermekkorom óta együtt élünk a természettel, természetközeli életmódunknak
megfelelő a szőlőmunka és a borkészítés is. Kertész vagyok, egyaránt bízom a konvencionális szőlőművelésben és az egyre nagyobb teret nyerő biogazdálkodásban.

Nyitottak vagyunk a kísérletezésre, újdonságokra, többek között ezért is álltunk át a János-Hegyen a biológiai művelésre, de a Landordon is éveken át kísérleteztünk ilyen módszerrel termelni. Évek óta nem használunk felszívódó szereket, gyomirtót. A lehető legkevesebb vegyszer mellett, élő, egészséges, biológiai értelemben tiszta talajra és természetközeli állapotra törekszünk.

Nem hiszünk a monokultúrában, 20 éve talajtakarással, mulcsozva műveljük a sorközöket, magkeverékeket használva, no meg a vidékünk hihetetlen színes gyomflóráját.

Kizártuk szőlőinkből a talaj egyensúlyát romboló műveleteket, mint a szántás, tárcsázás vagy a rotálás. teljes kizárása.

A borral is hasonlóan tudatosan bánunk: egyre csökken a kén szerepe, helyette a természetes reduktorok, mint a durva- és a finomseprő kapnak szerepet, hordót alig használunk, ahol csak lehet, csökkentjük még a derítőszerek és szűrők használatát is. Különösen igaz ez a pezsgőinkre.

,,Mind a csendes borokban, mind a pezsgőkben az életet, a vitalitást és a harmóniát keressük. Az üde és gyümölcssavakban gazdag tételek mellett legalább annyira szeretjük az érlelt, gazdag csendes és pezsgőborokat is.”